Vom Niederrhein zum Veluwemeer

31 maart 2012: WRB 300 km TwistedenDit jaar was de 300km van ARA Niederrhein een route die relatief vroeg in het jaar gehouden wordt. Het voordeel is dat je goed opschiet met het behalen van alle vier de brevetten voor de superrandonneursmedaille, het nadeel is dat er nog niet veel kilometers in de benen zitten voor dit jaar. In totaal verschenen er dit keer 83 randonneurs aan de start, iets wat je niet bij elk brevet ziet!

Zaterdag ben ik vroeg in de ochtend naar Twisteden gereden voor de start van 09.00hr. Een mooi tijdstip om mensen die van ver moeten komen ruim de gelegenheid te geven tijdig aanwezig te zijn. Des te vreemder was het dat we om 08.55hr ons toch wel begonnen af te vragen waar Venloënaar Jos V. nou bleef? Venlo ligt namelijk slechts op 25km afstand van Twisteden.

Gelukkig presteerde Jos het om nog tijdens de speech met een rood hoofd aan te komen rijden. Hij had zich verslapen was het excuus. Ben en ik hadden natuurlijk even gewacht op onze Fleche kapitein, naast het leuke gezelschap konden we zijn krachten immers goed gebruiken bij de eerste 150km met de wind vol in ons gezicht, richting Elburg. Het gevolg was wel dat iedereen al lang en breed vertrokken was toen wij met de eerste meters aanvingen.

Naast de wind viel de temperatuur die ochtend erg laag uit, rond de 8 graden. Sommige fietsers waren daar duidelijk beter op voorbereid dan anderen.

Na zo’n 60km wilde Jos al aan de koffie, iets wat de anderen wel erg vroeg vonden. Nu wilde het geval dat Jos in alle consternatie zijn proviand vergeten was, maar dat pas veel later meedeelde, achteraf was zijn behoefte aan koffie dus wel verklaarbaar. We konden een flink stuk meerijden met de groep van de Duitse randonneur Peter Zinner, die onverstoorbaar op kop bleef rijden.

De eerste koffiepauze werd uiteindelijk gehouden in Elspeet (na 118 km), op een bijzondere manier. Jos gooide namelijk zonder te overleggen alle ankers uit bij het zien van een koffietent, niet zo gek als je puur op vetverbranding al zo´n 150km hebt gereden.

We lieten ons het (koude) appelgebak goed smaken en warmden weer langzaam op. Buiten was het een toeristendrukte van belang en af en toe zagen we collega´s langsrijden. Inmiddels voelde ik mijn benen al wat zwaar worden, had ik dan toch te zwaar aangezet met deze wind?

Na de koffiepauze zou het nog 23km zijn tot aan Elburg waar we eindelijk richting het Westen konden draaien, een stralende 40km langs het Veluwemeer lag in het verschiet. Voor we onze rit vervolgden spraken we af dat de volgende pauze tegen 20.00hr zou zijn zodat we optimaal konden profiteren van het daglicht.

Vanaf Elburg liet de wind ons inderdaad meer met rust, de benen konden zichzelf weer een beetje vermannen. Vanaf Nijkerk ging het zuidwaarts richting Barneveld, Veenendaal en Rhenen. Jos leek helemaal opgebloeid van het appelgebak, we hadden soms moeite om hem bij te houden. De route liep helaas soms door stedelijk gebied met veel (rode) verkeerslichten.

Langs de Waal, in Andelst, vonden we snackbar annex café “Allo Allo Café René” de flinke uitsmijters smaakten voortreffelijk! René was trouwens niet aanwezig.

De laatste 85km was de fut er wel uit. De gesprekstof was op en de temperatuur daalde tot 5 graden, we waren dan ook erg blij om rond 23.45 (totale afstand 320km) weer in Twisteden te zijn alwaar Moni ons opwachtte met de beroemde Goulash soep met brood.

Duitstalige verslagen zijn hier na te lezen: