Lier – Diksmuide – Breskens – Lier

3-5-2014: BRM 400km – Lier (Belgie)

full[1]

De meeste 400km ritten worden in Nederland begonnen met een nachtrit, vaak start men dan rond 22.00hr. In België echter start men vroeg in de ochtend, zodat je optimaal van het daglicht kan genieten en als het even meezit niet lang in het donker hoeft te rijden.

Zo gebeurde het dat ik om 04.00hr startte in Lier bij Cafe Waregem. De opkomst was groot, zo groot zelfs dat de rijen bij de inschrijftafel te lang werden en Jan moest bijspringen. Om 04.00hr zou de groepsstart zijn, ik sloot aan bij de eerste de beste groep die ik zag. In deze groep zaten ongeveer 12 randonneurs waaronder Mic, een bekend randonneur uit Belgie die ik van eerdere tochten kende.

Om de Schelde over te steken werd er gekoerst naar de Sint-Annatunnel, dwars door Antwerpen heen. Het gemopper om mij heen was niet van de lucht, Antwerpen is duidelijk geen fietsstad met de vele palen, gaten in de wegen en verkeerslichten.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAP5030007 (Large)


Het moet wel gezegd worden dat de wegen aan de overkant van de Schelde wel beter waren. De rit ging nu richting het Gent-Terneuzen kanaal. Onderweg werden wij ingehaald door een andere groep, naar ik heb begrepen is deze groep later binnengekomen omdat zij 30km waren omgereden. Haastige spoed….(zelden goed).

Het kanaal werd per veer overgestoken, het veergeld was al betaald door de Belgische belastingbetaler. Een mooie kans om de benen te strekken na 70km. Al snel kwam de 1e controle in zicht, een Total tankstation wat nog gesloten was. Lichte paniek maakte zich meester van enkelen, na deze stop was er een hele poos niets en dus ook geen mogelijkheid om te stempelen. Het rumoer wat wij daar maakten had wel effect want plots kwam de bediende van het station tevoorschijn en opende hij snel zijn winkel. Bij het wegrijden zagen wij nog net een groep aankomen die achter ons reed.

Na nog geen kilometer de eerste lekke band in de groep, er zouden er nog twee volgen. De randonneurs bleken naast snelle rijders ook goed bedreven in het wisselen van de band, binnen no-time konden wij weer verder naar Diksmuide. Even verderop een sanitaire stop, één van de velen.

P5030024 (Large)P5030025 (Large)


In Diksmuide werd bij eetcafe De Kathedraal gestopt. Mijn voedselvoorraad was al bijna uitgeput dus snel bij de bakker ernaast wat lekkernijen gehaald. Mic hield de tijd scherp in de gaten en na 20 minuten stond iedereen weer op de pedalen.

De noordenwind was nu in ons nadeel, of beter gezegd mijn nadeel. De groep denderde voort met hoge snelheid maar bij de bochten had ik flinke moeite om weer aan te zetten met de 150km in mijn benen. Net voor De Haan besloot ik dat ik beter de groep kon laten gaan zodat ik mijzelf niet zou opblazen. Wat volgde was een rustig ritje langs honderden wandelaars en militairen die bezig waren met de wandeltocht van Blankenberge. Eenmaal bij de controlepost zat de groep er nog, ik had dus geluk en kon gelijk met ze meerijden richting Sluis.

P5030039 (Large)Net na Sluis was er weer een lekke band, dat gaf mooi de gelegenheid om te genieten van het landschap. De bomen waren het bewijs dat het hier wel vaker waaide.

P5030046 (Large)Op Hoofdplaat was ook een controlepost. Ik zag bij iemand een pannenkoek en dat wilde ik ook wel. Toen ik de zuinige cola glaasjes zag kreeg ik al een vermoeden, maar de stroopkan deed dit vermoeden bevestigen. Ons Zeeuwen bin zuunig! Het is mij nu wel duidelijk waarom de Belgen altijd denken dat Nederlanders gierig zijn, met zo’n Lego kannetje stroop….

Nu was het koersen over mooie paden richting Sint-Niklaas. Bij een tankstation werd nog gestempeld en kort gepauzeerd, het was duidelijk dat iedereen vroeg thuis wilde zijn. Een spoorwegovergang ging dicht voor onze neus maar het duurde ruim 5 minuten voordat de trein passeerde. Ook werd er nog gestopt bij het huis van iemand in onze groep en kregen wij allemaal een banaan als extra energie. Met zo’n afstand is elke kalorie meegenomen dus ik nam de banaan gretig aan.

Het laatste stuk van Temse richting Lier ging over een geweldig mooi pad langs het water. Het gladde asfalt en de lichte meewind droegen er aan bij dat wij ons om 20.30hr in het café meldden. Totaal 385km in 16.5 uur.